Прес-конференція «Чому 97 % ОСББ на Миколаївщині не мають прибудинкових територій»

97% ОСББ на Миколаївщині не мають прибудинкових територій унаслідок браку політичної волі на національному та місцевому рівні та відповідної компетентності ОСББ.

Цей висновок дослідження Національної Коаліції громадських організацій, викликав жваву дискусію на прес-конференції, яка була організована громадською організацією «Агентство економічного розвитку» спільно з «Фондом розвитку м. Миколаєва» і проходила 29 березня в малому залі Миколаївського міськвиконкому. Підвівши підсумок, голова фракції більшості міської ради Олександр Дем’янов запросив присутніх керівників ОСББ і громадськості разом сформувати пропозиції міськраді для вирішення згаданого земельного питання в м. Миколаєві. А заступник голови ФРГН, депутат Тетяна Чистякова запросила лідерів ОСББ до «Школи громадянської дії».

Метою прес-конференції було привернути увагу громадськості до проблем пов’язаних з процедурою передачі у власність або користування прибудинкових території ОСББ, а також представити результати і напрацювання Національної Коаліції з удосконалення процедури оформлення прибудинкових територій.
У заході взяли участь представники управління земельних ресурсів Миколаївського міськвиконкому та департаменту ЖКГ міськради, голова найбільшої фракції Миколаївського міськради О. Дем’янов, депутати міської ради А. Агнянніков і Т. Чистякова, депутат Миколаївської облради М. Дубіна, голова громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» М. Золотухін, керівники ОСББ та представники ЗМІ м. Миколаєва.
Як зазначив у своїй презентації, представник Національної Коаліції, голова Вознесенської громадської організації Сергій Аверков, висновки за результатами національного дослідження не втішні:

- право на оформлення прибудинкових територій мають лише ОСББ та ЖБК, які створені в 20 тис. житлових будинків, що складає 16% від загальної кількості багатоповерхівок;
- статті 41 та 42 Земельного кодексу України в яких міститься право ОСББ та ЖБК на прибудинкову територію, прописані не чітко та мають не відповідності з іншими законодавчими актами;
- процедура за якою має відбуватись оформлення прибудинкових територій не прописана в жодному нормативно-правовому акті загальнонаціонального рівня.
Як наслідок в країні лише 2% багатоквартирних будинків мають узаконену прибудинкову територію.
В Миколаївській області ситуація аналогічна – з майже 900 ОСББ землю у власність отримали всього – 7.

Експерти радять – для того щоб ситуація змінилась на краще необхідно діяти згуртовано та зкоординовано, в першу чергу це стосується ОСББ, як найбільш зацікавленої сторони в зміні ситуації. Першим кроком може бути консолідоване звернення до органів місцевої влади з вимогою затвердити на місцевому рівні процедуру оформлення прибудинкових територій.
В ході роботи Національної Коаліції були напрацьовані рекомендації з запровадження місцевих процедур передачі прибудинкових територій, основні з яких:
1) Оптимальний пакет документів при подачі клопотання, який включає: копії витягу про реєстрацію, статуту, витягу з протоколу загальних зборів про прийняття рішення щодо оформлення землі, викопіювання з містобудівної документації з відображенням місця розташування земельної ділянки та копію паспорту уповноваженої особи.
2) Передача земельної ділянки має відбуватись на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) – відповідно до пункту 3 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державний земельний кадастр».
3) Прибудинкові території необхідно передавати у власність, окрім випадків коли ОСББ виявило бажання взяти земельну ділянку в користування.

Поява місцевих процедур, стверджують експерти, дозволить вже сьогодні змінити ситуацію з вкрай низьким рівнем оформлення прибудинкових територій. А поступово накопичена позитивна практика дасть змогу ініціювати зміни на законодавчому рівні, щоб вирішити проблему системно.
У своєму виступі, начальник управління земельних ресурсів Миколаївського міськвиконкому О. Мороз зазначив, що чинне законодавство України не заважає оформити ОСББ та житловим кооперативам у власність та у користування. Основне питання, на думку Олександра Мороза, в бажанні пройти ОСББ відповідну процедуру, та наявності достатньої кількості коштів для оплати послуг ліцензованих землевпорядних організацій.
ОСББ м. Миколаєва висловилися за появу в місті зрозумілої всім процедури з помірною (1700-2000 грн.) оплатою. Також ОСББ зізналися, що розраховують на допомогу громадських діячів і депутатів.

За підсумками заходу громадськістю і депутатами незабаром буде сформований пакет нормативно-правового забезпечення процедури вирішення земельного питання ОСББ. Також організатори запросили лідерів самоорганізації в «Школу громадянської дії» на відповідні семінари тренінги.

* * *
Прес-конференція проходила в рамках проекту «Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території ОСББ», який реалізується громадською організацією «Агентство економічного розвитку» в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.

Матеріали

This entry was posted in Новини, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий