МІСЦЕВІ ГРОМАДИ МИКОЛАЇВЩИНИ ЗІБРАЛИ ГРОШІ НА БЕЗКОШТОВНИЙ ІНТЕРНЕТ

Програма «Бібліоміст» підбила підсумки 5-го раунду конкурсу на організацію нових послуг
у бібліотеках, необхідною умовою якого було залучення співфінансування на додаткові комп’ютери від місцевих громад, влади та спонсорів. У Миколаївській області 11 бібліотек отримають до кінця 2013 р. 28 комп’ютерів, із них 10 – від місцевих спонсорів. Розмір співфінансування від партнерів склав 62 630 грн. Найбільшою фінансовою підтримкою залучилася Жовтнева центральна районна бібліотека, м. Миколаїв – на додаткові комп’ютери громада зібрала 41 200 грн.

Наступні бібліотеки області отримають обладнання у цьому раунді:

Жовтнева центральна районна бібліотека, м. Миколаїв, а також бібліотеки-філії сіл: Зелений Гай, Українка, Полігон, Прибузьке, Мішково-Погорілове, Новомиколаївка

Снігурівська центральна районна бібліотека, бібліотеки-філії сіл: Юріївка, Червона Зірка, Червоний Промінь

Наразі програма «Бібліоміст» надала комп’ютерну техніку 1578 бібліотекам по всій країні та обрала 237 учасниць, які отримають обладнання до осені поточного року. Послуги бібліотек на основі вільного доступу до інтернету є настільки затребуваними в громадах, що проект оголосив додаткову хвилю конкурсу з метою обладнати технікою бібліотеки ще більшого числа українських громад. За умовами конкурсу, «Бібліоміст» надасть бібліотеці 2 комп’ютери за кожен один комп’ютер, придбаний за рахунок інших джерел, залучити які бібліотека-заявник мала самостійно. Додатковою перевагою заявників була наявність співфінансування у формі принтерів, сканерів, цифрових фотокамер, абонплати за інтернет-підключення, коштів на ремонт тощо. Додаткові кошти та обладнання – результат ефективних та згуртованих дій бібліотек, велика частина яких пройшли навчання з основ фандрейзингу, та громад.

«Бібліоміст» працюватиме в Україні до 31 жовтня 2014 року, аби надати можливість бібліотекам надавати ще більший спектр послуг. Завдяки інформаційним технологіям, сучасні бібліотеки долають цифрову нерівність в умовах, коли лише приблизно 35% домогосподарств мають широкосмуговий доступ до мережі інтернет (дані НКРЗ, 2012 р.). Завдяки програмі «Бібліоміст» на сьогодні безкоштовний доступ до інтернету у бібліотеках мають мешканці 75% районів України, де є технічна можливість підключення до всесвітньої мережі.

Більше інформації – на сайті «Бібліоміст» за посиланням: www.bibliomist.org

Контакт: Євгенія Амеліна, медіа-менеджер, програма «Бібліоміст», тел.: +380 44 586-2780, +380 67 449-3174, yamelina@irex.org

###

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Партнер програми – корпорація Microsoft – безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» – програма, покликана поліпшити доступ населення України до інформації та навчити користуватися новітніми технологіями, перетворивши бібліотеки на сучасні громадські центри. До кінця 2013 р. понад 1900 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, проходять навчання у галузі новітніх технологій та сучасних інформаційних послуг на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим, і передають навички населенню.

IREX – це міжнародна неприбуткова організація, що адмініструє інноваційні програми для розвитку лідерського потенціалу з метою покращення якості освіти, посилення впливу незалежних ЗМІ та сприяння розвитку плюралістичного громадянського суспільства. З часу свого заснування у 1968 р., IREX поширила свою діяльність більше ніж на 100 країн світу, де працюють понад 500 фахівців. Фундація Білла та Мелінди Гейтс обрала IREX для реалізпції програми «Бібліоміст» в Україні.

Міністерство культури України є головним центральним органом виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах культури і мистецтв, міжнаціональних відносин, релігії та прав національних меншин. Одним із напрямків роботи Міністерства є аналіз і координування діяльності бібліотек та ініціатив, спрямованих на зміцнення загальнонаціональної бібліотечної інформаційної системи. Міністерство культури узгоджує зусилля усіх зацікавлених сторін у програмі «Бібліоміст» для забезпечення довготривалих результатів програми і стійкого розвитку бібліотечної сфери.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Агентство США з міжнародного розвитку надає Україні технічну та гуманітарну допомогу, починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 492-7101 або до: http://ukraine.usaid.gov

Українська бібліотечна асоціація (УБА), заснована у 1995 році, має відділення в більшості регіонів країни. УБА — провідна організація, що представляє на національному рівні інтереси всіх, зацікавлених у розвитку бібліотек, та сприяє їх консолідації, ініціює інноваційні зміни в бібліотечному секторі, проводить конференції та навчання з актуальних проблем, ініціює зміни у законодавстві та реалізує програми, що сприяють покращанню громадянам України доступу до інформації у бібліотеках. УБА стала партнером програми «Бібліоміст», щоби підтримати її професійним консультуванням. У свою чергу, програма “Бібліоміст” сприяє організаційній розбудові УБА, розвитку її адвокаційної та освітньої діяльності.

Заснована в 1975 р., корпорація Microsoft (Nasdaq “MSFT”) є світовим лідером у сфері програмного забезпечення, обслуговування та рішень, які допомагають людям і підприємствам повністю реалізувати свій потенціал. Корпорація Microsoft у рамках своєї всесвітньої ініціативи з надання місцевим громадам доступних та корисних технологій безкоштовно передає публічним бібліотекам України, які долучилися до програми «Бібліоміст», програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий