Підсумковий круглий стіл «Стратегія сталого розвитку м. Миколаєва»

Сімнадцятого грудня 2013 р. з 10.00 до 13.00 в читальній залі Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького відбувся підсумковий круглий стіл з теми розробки проекту стратегії сталого розвитку міста Миколаєва.


Цьому круглому столу передувало багато роботи наприкінці 2012 р. та на протязі всього 2013 року. Активно працювала робоча група з розробки проекту стратегії, було проведено чотири тренінги для членів робочої групи, соціологічне дослідження та велика кількість інтерактивних заходів, народився та діє Відкритий майданчик «Новий Миколаїв».

Останні події цього важливого для міста процесу – це проведення в грудні місяці експертно-громадських обговорень проекту стратегії сталого розвитку міста Миколаєва в чотирьох ведучих вищих навчальних закладах міста: 4 грудня – в Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили, 5 грудня – в Національному університеті кораблебудування імені адмірала Макарова, 6 грудня – в Миколаївському національному університеті ім. В.О.Сухомлинського, 16 грудня – в Миколаївському національному аграрному університеті. Викладачі та студенти вищих навчальних закладів висловлювали свої думки щодо проекту стратегії сталого розвитку, надавали

рекомендації щодо застосування інноваційних наукових концепцій та підходів, зокрема неоантропоцентризму та еколого-збалансованого розвитку. Робоча група з розробки проекту стратегії сталого розвитку до кінця грудня чекатиме на письмові пропозиції від провідних миколаївських вищих навчальних закладів міста.

Про результати останніх подій процесу розробки проекту стратегії сталого розвитку міста в ході підсумкового круглого столу розповіла Людмила Руденко-Кардаш – директор фонду ЛАСКА, автор та керівник проекту з розробки стратегії. Обговорення були досить гарячими із висловлюванням самих різноманітних думок. Кожен намагався відстоювати свої ідеї та «галузеві» інтереси, які є дійсно вкрай важливими для сталого розвитку нашого міста. Представники Миколаївського прес-клубу – Гліб Головченко, Людмила Савкова та В’ячеслав Чіченін – наполягали на необхідності включення в стратегію окремого розділу «Розвиток інформаційного суспільства», складовими якого стане розвиток медіа-освіти та просування

бренду «Миколаїв – місто адміралів». Володимир Худяков відстоював необхідність приділяти особливу увагу розвитку ІТ-технологій. Артем Ващиленко – директор Миколаївського регіонального центру підтримки бізнесу – говорив про необхідність урахування процесів глобалізації та маркетингових підходів до розвитку міста.

Важливою складовою круглого столу стала робота у форматі «Світового кафе» над такими темами: забезпечення активної участі громадськості в доопрацюванні та впровадженні стратегії сталого розвитку; управління впровадженням стратегії; моніторинг впровадженням стратегії сталого розвитку.

Висновки, до яких дійшли учасники Круглого столу були такими:
• Необхідно розмежовувати участь громадськості в доопрацюванні та впровадженні стратегії, оскільки це є два різних процеси;
• Оскільки моніторинг є частиною процесу управління, то доцільним буде об’єднати ці два розділи стратегії в один;
• Можна розглядати декілька моделей управління впровадженням стратегії, зокрема внесення змін до структури органів місцевого самоврядування або створення комітету з впровадження стратегії, в який би увійшли представники органів місцевого самоврядування, експерти і представники громадськості.

Рішення, яке було прийнято учасниками Круглого столу щодо подальшого доопрацювання проекту стратегії сталого розвитку міста Миколаєва на 2014-2030 рр., практично співпало з експертним висновком Юлії Молодожен, професора кафедри державного управління і місцевого самоврядування Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, д.держ.упр., доцента:

«Проект Стратегії виконаний відповідно до чинних нормативно-правових документів, що регламентують розробку Стратегій соціально-економічного розвитку в Україні, зокрема Постанови верховної ради України «Про Концепцію сталого розвитку населених пунктів» Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розроблення, проведення моніторингу та оцінки реалізації регіональних стратегій розвитку»… Основний акцент в представленому Проекті Стратегії зроблено на застосуванні принципів сталого розвитку, задекларованих на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро у 1992 році. Саме для цього автори вивчили нормативно-правову базу з екологічної політики України, що дозволило їм узгодити майбутні заходи Стратегії з реальною можливістю їх реалізації. Приємно зазначити, що розробники здійснили огляд і міжнародних документів, які визначають перспективи розвитку міст майбутнього, зокрема Ольборзької хартії «Міста Європи на шляху до сталого розвитку». Це свідчить про намагання підійти до вирішення майбутнього міста Миколаєва комплексно. …розроблений проект Стратегії сталого розвитку міста Миколаєва може бути взятий за основу для подальшого опрацювання, корегування та усунення зазначених в експертному висновку недоліків».

Інформацію підготувала: Людмила Руденко-Кардаш, виконавчий директор Миколаївського міського фонду ЛАСКА, голова громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при Миколаївському міському голові 093-104-5374 lucy_laska@ukr.net

This entry was posted in Новини, Події and tagged . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий