У сяйві імені Тараса Шевченка

В Україні найвищою творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва є Національна премія імені Тараса Шевченка, заснована 20 травня 1961 р. Освячена ім’ям великого Кобзаря, ця нагорода має незаперечний авторитет як в нашій країні, так і в усьому світі. Шевченківською премією відзначено більше 600 осіб і колективів. Серед них письменники, літературознавці, публіцисти, діячі музичного, образотворчого та народного мистецтва, театру і кіно, історики і краєзнавці, поліграфісти і музейні працівники. Лауреатами

найпрестижнішої премії нашої держави у різні роки стали також 15 наших земляків. З їхньою творчістю знайомить книжково-ілюстративна виставка «Вернісаж талантів», що підготовлена у Миколаївській обласній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова у рамках святкування 200-річчя від дня народження Т. Шевченка. Експозиція об’єднала видання творів відомих земляків, фотографії та літературу, присвячену їхньому життю і творчій діяльності.

Відкривають виставку матеріали, присвячені єдиному в Україні музею суднобудування і флоту, групу творців якого, у 1981 р. було відзначено премією. До складу групи увійшли інженер-будівельник Е. Шорін, інженер-конструктор В. Іванов, архітектор-реставратор Т. Гусельникова, науковий консультант Л. Хлопинська, музейний працівник Г. Чередниченко, будівельник Л. Керанчук та оформлювачі Ю. Стешин, М. Озерний, В. Семерньов. Працюючи над створенням музею, ці люди здійснили велику науково-пошукову та реставраційну роботу. На сьогодні література, що висвітлює етапи його створення, досить численна. Зокрема, на особливу увагу заслуговує праця Л. Хлопинської «Дворец-музей на Адмиральской» (Миколаїв, 2004), в якій розповідається про історію одного з найстаріших будинків Миколаєва – маєтку командира Чорноморського флоту і портів, де сьогодні розташовується музей. А чудово оформлений фотоальбом «Миколаївський музей суднобудування і флоту» (Миколаїв, 2010) знайомить читача з унікальними музейними реліквіями, картинами, моделями, діорамами, що викликають чималий інтерес у відвідувачів музею.

Експонуються на виставці також твори письменників нашого краю, удостоєних високої нагороди. Так, у 1984 р. лауреатами стали одразу троє наших земляків. Серед них: Л. Вишеславський – за збірку поезій «Близкая звезда», уродженець міста Первомайська, М. Вінграновський – за збірки дитячих творів «Літній ранок», «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «На добраніч» та уродженець села Новоолександрівка Баштанського району О. Сизоненко – за трилогію «Степ», «Була осінь», «Мета». А в 1999 р. за збірку «Пектораль» премію отримав поет Д. Кремінь. Незважаючи на те, що творчість цих літераторів різноманітна за тематикою, жанрами і формами, – усі їхні твори проникнуті світлом, любов’ю до людей і своєї країни.

Серед представлених на виставці книг слід відмітити академічні видання серії «Бібліотека Шевченківського комітету», що була започаткована у 2001 р. За цей час вийшло в світ понад 90 назв творів лауреатів Шевченківської премії. Майже всі ці видання зберігаються у фонді бібліотеки. Серед них є вибрані поетичні і прозові твори наших земляків – письменників Л. Вишеславського, М. Вінграновського та Д. Креміня. Цінність цих видань полягає у тому, що вони не тільки знайомлять з творчістю уславлених митців. На їхніх сторінках також розміщено статті та нариси відомих літераторів, в яких висвітлюється життєвий шлях авторів, подано аналіз їхньої творчості.

Є на виставці матеріали, присвячені хормейстеру, диригенту і педагогу-новатору С. Фоміних, яка у 1993 р. отримала премію за оригінальні концертні програми та поширення сучасної української хорової музики.
Привертають увагу також роботи відомого художника А. Антонюка, що начебто овіяні легендою і таїною. У 1994 р. картини митця «Митрополит Іларіон», «Феофан Прокопович», «В казематі», «Учителю, хто ми?», «Поклоніння землі та водам», «Богопільська мадонна», «Розмова з Всесвітом», «Сурми глас. Пересторога» були відзначені премією.
Неможливо розповісти про усі видання та публікації, присвячені нашим землякам – лауреатам престижної нагороди. Краще побачити усе на власні очі. Експозиція «Вернісаж талантів» триватиме протягом ювілейного року. Тому запрошуємо до бібліотеки усіх, хто бажає доторкнутися до творчості талановитих митців нашого краю.

Серебрякова Т.В.,
завідуюча відділом документів і
наукових досліджень з питань краєзнавства
Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова

This entry was posted in Новини and tagged . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий