Створимо разом екологічну безпеку та комфорт у робітничому селищі «Ялти» та м Миколаєві!

Ситуація у робітничому селищі «Ялти» м. Миколаєва

Мешканцями одного з самих депресивних мікрорайонів м. Миколаєва — робітничого селища «Ялти» ( 2 000 осіб, з них легально зареєстровані — 600 громадян) визнано, що найбільш болючими потребами є відсутність:

 Системи вивозу твердих побутових відходів. Зокрема, бракує контейнерів з майданчиками, до також з більшістю мешканців відсутні угоди.

 Доріг.

З одного боку, мешканці селища чекали їх вирішення від влади м. Миколаєва. З іншого, влада не планувала займатись вирішенням згаданих питань.

Виходом з цього проблемного кола стала діяльність ОСН «ЯЛТИ», що об’єднала зусилля мешканців селища, місцевої влади та бізнесу для вирішення актуальних потреб, зокрема санітарного стану та доріг у селищі.

Протягом липня 2014 – травня 2015 р. ОСН «Ялти» зробив законну модель вирішення санітарного стану у селищі на основі самоорганізації та цивільно — господарських відносин. Укладено та діють договори між ОСН «Ялти та більшістю мешканців селища на управління житловим фондом, зокрема на впорядкування відносин в системі перевезення твердих побутових відходів. А на травневі свята побудовані дві важливі для мешканців селища дороги.

Бюджет проекту склав 122 600 грн. А саме: Грант ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за кошти МФ «Відродження»- 9000 грн (2014 -15 р); Адміністративні витрати ОСН – 1600 грн. ОСН мобілізував місцеві ресурси еквівалентно 112 000 грн. Загалом це були: кошти мешканців 10 000 ,00 грн., матеріали від Заводської районної адміністрації миколаївської міськради — 99 000 грн (99 пліти та песок ). Волонтерська праця мешканців на 3-х толоках 10 мешканців 12 годин, що еквівалентно 3000 грн.

Протягом лютого-травня 2015 р ОСН «Ялти» мобілізував ресурси громади, місцевої влади і бізнесу для розбудови дороги у робітничому селищі.

Так було:

Так будується нова дорога

ОСН «Ялти» вдалось зробити з мешканців громадян, що стали учасниками спільних успішних дії з вирішення нагальних проблем громад на основі:

1. представницької (адвокаційної) компанії ОСН з захисту законних прав громадян і інтересів громад при формуванні та прийнятті рішень органами місцевого самоврядування;

2. громадських дій ОСН з безпосереднього вирішення актуальних потреб громади робітничого селища.

Саме такий підхід дозволив ОСН, ОСББ, громадської організації чи благодійного фонду знайти ресурси та своє гідне місце у житті місцевої громади.

Сподіваємось що історія ОС «Ялти» допоможе лідерам місцевих громадських активістів НДО знайти гідне місто у своїх місцевих громадах в складних умовах кризи, революції гідності та реформ адміністративного устрою та місцевого самоврядування.

Голова правління ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва, Михайло Золотухін

Діяльність здійснюється ОСН «ЯЛТИ» при підтримці проекту ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової підтримці МФ «Відродження» .

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий