Частина 3 Огляд ХІ Миколаївських міських екологічних читань «Збережемо для нащадків»

Кербунов Ю.В. – ММГО «Аналітичний центр екологічно безпечного розвитку» – розповів про діяльність свого центру. Після Чорнобиля потрібні були нові підходи до екологічної безпеки. Створена тоді екологічна міліція деякий час виконувала свою функцію. В 1997 році ми звернулися до колег-екологів в Лондоні і попросили їх запропонувати м. Миколаєву якісь заходи для екологічної безпеки міста. Пропозиція була впровадити управління еко-системою. Треба було оцінити обстановку в місті і накреслити програму, що треба робити кожен день, кожен місяць і т.д.

Ми тоді почали з самої будівлі міськвиконкому, де традиційно витрачається багато паперу – і запропонували просте рішення: поставили картонну коробку, в яку працівники складали відпрацьовані папери – макулатуру – це для прикладу.

Система тоді передбачала кожен відвід землі узгоджувати з Управлінням екології. Зараз Управління екології входить в склад ЖКГ – і проблеми не вирішуються. Перестали проводитися аудити – перевірки води, повітря. Як може місто стати туристичним, якщо у ньому якість води – яка?
В тому ж таки Лондоні, для прикладу, на першому місці стоїть Департамент захисту довкілля.

Колись для того, аби зайти на ринок переробки відходів, з фірми, готової побудувати сміттєспалювальний завод було запрошено 1 млн. доларів – і тим справа і завершилася. Зараз місто майже не розвивається, товчеться на місці. І, схоже, що ми (екологічна громадськість) тут зібралися самі по собі – і нас може ніхто не почути, але ж екологічна безпека – це теж європейські стандарти, які ми погодилися сповідувати, а система екологічного управління не така вже й затратна – зазначив Ю.В. Кербунов.

Від Державної екологічної інспекції Миколаївської області виступила Н.А. Кабашна. Вона, зокрема, повідомила про те, що інспекція не має права зупиняти пересувні джерела шкідливих речовин, якими є транспортні засоби, в тому числі і на «євробляхах», тому вони не мають можливості перевіряти останні наскільки шкідливими для довкілля є їх викиди.

І. Єрмолаєв – фотограф, мандрівник, журналіст – звернув увагу, як, для прикладу, в Азербайджані, звідки він нещодавна повернувся, кожне село має свій парк – і це відбувається під патронатом дружини президента країни, а в країнах Європи дбайливо оберігають і архітектуру, і природу.

Екологічна громадська активістка Антоніна Галкіна в своєму виступі запропонувала за результатами еко-читань зібрати експертну раду і накреслити програму, як змінити екологічну ситуацію в місті, оскільки після минулих 10 еко-читань жодної реакції з боку влади не відбулося. Зелені насадження: газони, кустарними, газони – все це має бути відновлено і збережено!

Далі буде…

This entry was posted in Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий