Активізм 2020: Моніторингова доповідь щодо переслідувань активістів і правозахисників

Джерело: https://euprostir.org.ua/resources/155587

За дев’ять місяців 2020 року правозахисники зафіксували 74 випадки нападів і тиску на громадських активістів на підконтрольній уряду України території. Найбільш ризикованими напрямками активізму залишаються протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля.

Серед всіх зафіксованих випадків найбільше було фізичних нападів на активістів (18), залякування (14) та знищення чи пошкодження їхнього майна (13). Київ та Одеський регіон залишаються “лідерами” за кількістю інцидентів – там трапилось 34 та 11 випадків відповідно. Третє місце ділять між собою Київська та Дніпропетровська області, де зафіксовано по 6 інцидентів.

За останній квартал року дослідники спостерігали різке зростання агресії з боку праворадикальних угрупувань проти ЛГБТІК-активістів у регіонах, зокрема, в Одесі, Харкові та Запоріжжі у відповідь на проведення у цих містах правозахисних і просвітницьких заходів. Опоненти нападали на ком’юніті-центри для ЛГБТІК, псували майно, а також намагалися зірвати прайди у Запоріжжі та в Одесі. Під час одеського прайду постраждало принаймні 16 людей.

Серед найбільш резонансних інцидентів, які зафіксувала ZMINA за третій квартал року, був підпал будинку голови правління “Центру протидії корупції” Віталія Шабуніна. У домі в той момент спали батьки активіста. “Центр протидії корупції” розцінює інцидент як замах на вбивство Шабуніна та його родини.

Завантажити “Активізм 2020: Моніторингова доповідь щодо переслідувань активістів і правозахисників”

https://zmina.ua/content/uploads/sites/2/2020/10/activizm2020_iiiua_web.pdf?fbclid=IwAR2dN0nwlgz1vzHatHT0i-0BjLy0stEa-B4woRRvCDNP3eLtn2Oi_t4fCmU

Доповідь підготовлена Центром прав людини ZMINA в рамках проєкту «Підвищення ролі та захисту правозахисників в Україні» в партнерстві з Нідерландським Гельсінським комітетом за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Фото — Центр прав людини ZMINA

This entry was posted in Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий