Ласкаво просимо на Зелений тиждень ЄС 2020

З 19 по 23 жовтня в ЄС проходив Зелений тиждень ЄС 2020 (EU Green Week 2020). В кількох постах наводимо
огляд серії заходів в рамках цього Зеленого тижня.

Джерело: EU Green Week 2020 Brussels conference – Daily Report

Ласкаво просимо на Зелений тиждень ЄС 2020. Цього року ми наголошуємо на важливості переосмислення наших стосунків з природою та внеску біорізноманіття в суспільство та економіку.

Цитата дня

Природа закликає нас зупинити втрату біорізноманіття та зменшити шкоду, яку ми завдаємо. Зараз настав момент створити більш стійку економіку, яка не руйнує нашу систему життєзабезпечення, а захищає, відновлює та лікує її. Я переконаний, що навіть за таких надзвичайних обставин цьогорічний Зелений тиждень ЄС стане черговою історією успіху, яку створили всі залучені актори.
Вірджиніюс Сінкявічюс, європейський комісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства

Сьогодні по всій Європі
Зелений тиждень ЄС відкривається у Лісабоні
Сьогодні ми розпочали насичений тиждень цілоденною гібридною конференцією у Лісабоні. До цієї події долучились всесвітньо відомі вчені та політики, з вступними словами Віргініюс Сінкявічюс (Європейський комісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства), Еліса Феррейра (Європейський комісар з питань згуртованості та реформ) та Фернандо Медіна (мер Лісабона), а також інші видатні оратори.

Протягом усього дня експерти обговорювали біорізноманіття у глобальному контексті, зокрема, зосереджуючись на Порядку денному на 2030 рік. Доповідачі зосередилися на таких темах, як адаптація до біорізноманіття під зміну клімату, повернення біорізноманіття до міст та нові зелені та блакитні економіки, обговорювали рішення щодо біорізноманіття та справедливого світу. Ключові точки зору включають відновлення дикої природи, зменшення вирубки лісів та екологічно чисті системи виробництва продуктів харчування.
Поряд із конференцією НУО, бізнес та місцева влада організували багато захоплюючих Партнерських заходів по всій Європі.

НОВІ ПОЧИНАННЯ У БРЮССЕЛІ – ОГЛЯД ДРУГОГО ДНЯ
Сьогодні ажіотаж #EUGreenWeek 2020 продовжився відкриттям віртуальної конференції в Брюсселі. Сесії, присвячені важливій ролі біорізноманіття, відіграватимуть допомогу у відновленні та відбудові після глобальної пандемії, та висвітлили нещодавно опублікований звіт про стан природи за 2020 рік.
Цей новий захоплюючий віртуальний досвід дозволив учасникам дивитися сеанси в прямому ефірі, досліджувати виставки – і навіть мережу.

Поряд з віртуальною конференцією по всій Європі відбулася низка спонукальних до роздумів подій партнерів.

Ми не хочемо успадковувати численні кризи – кризу біорізноманіття, кліматичну кризу, економічну кризу та кризу здоров’я – ці речі не лише лякають, вони загрожують життю. Тому нам потрібні всі сектори та всі покоління для спільної роботи над цим.
Надін Шуллер,(Nadine Schuller, Founder of Pollinator Ambassadors)
COVID-19 підкреслив важливість для ЄС побудови більш стійкої, суверенної продовольчої системи, яка може забезпечити безперервність наших європейських ланцюгів поставок, особливо за допомогою місцевих виробничих систем. Оскільки сільське господарство відіграє позитивну роль у відновленні культивованого біорізноманіття та у боротьбі зі зміною клімату, воно пропонує нам безліч можливостей прийняти зелені та інклюзивні плани відновлення Європи.

Сьогодні по всій Європі 20 жовтня
Ключовим моментом сьогоднішнього дня стало відкриття віртуальної конференції у Брюсселі . Основний доповідач Вірджиніюс Сінкявічюс (Європейський комісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства) пролив світло на те, чому ми можемо навчитися з пандемії. Він запросив учасників обміркувати, як біорізноманіття може підтримати відновлення, суспільство та економіку.
Учасники також почули від міжнародної групи експертів, яка представила різні перспективи, пов’язані з вирішенням екологічних проблем, та можливі шляхи вирішення в постпандемічному світі. Серед таких експертів були: Матіас Вічерат (генеральний секретар, “Данон”), Патрісія Зуріта (виконавчий директор, “BirdLife”), Надін Шуллер (засновник послів запилювачів) і Ганс Бруйнінккс (виконавчий директор, Європейське агентство з охорони навколишнього середовища), із заключним словом від Florika Fink-Hooijer (Генеральний директор Генерального директорату з питань навколишнього середовища, Європейська комісія).

Зокрема, доповідачі розглянули, як такі політики, як Зелений договір ЄС та нова Стратегія ЄС щодо біорізноманіття на 2030 рік, можуть підтримати процес відновлення після COVID-19. Вони підкреслили, що Зелений тиждень – це можливість для учасників зрозуміти можливі шляхи побудови стійкого світу.

20 жовтня – Наскільки здорова наша природа? Звіт про стан природи за 2020 рік
На цій сесії, що спонукає до роздумів, організованій Європейським агентством з навколишнього середовища (ЄЕЗ), учасники дізнались більше про основні висновки звіту про стан природи за 2020 рік. Звіт, що публікується кожні шість років, є найбільш вичерпною оцінкою стану природи та збереження біорізноманіття в Європі сьогодні. Ключовими висновками було те, що захищені середовища існування та види продовжують зменшуватися, і без термінових заходів наша спільна природна спадщина та життєво важливі послуги будуть продовжувати руйнуватися, зрештою, ставлячи під загрозу здоров’я та процвітання людини.

Партнерські заходи #EUGreenWeek , які також тривали сьогодні, підкреслили важливість зв’язку даних про біорізноманіття та процесів прийняття рішень щодо збереження природи. Поточна діяльність зосереджена на зміні клімату та екологічних питаннях, а також на важливості жорсткої регіональної політики щодо захисту природи.

20 жовтня – Створення кращої регіональної політики щодо захисту та відновлення природи
Організований Інтернет-платформою навчальної платформи Interreg, цей веб-семінар дав учасникам можливість зв’язатися з експертами в цій галузі, почути історії успіху та знайти відповіді на питання щодо розробки регіональної політики, яка захищає та відновлює природу.

Після теплого прийому від Астрід Северін (Навчальна платформа Interreg Europe Policy Learning) сесія розпочалася. Основна доповідачка Карін Заунбергер (Генеральний директор з охорони навколишнього середовища) розповіла про нову Стратегію біорізноманіття ЄС, а Ерік Геррітсен (Інститут європейської екологічної політики) обговорив майбутнє збереження біорізноманіття в контексті COVID-19.


Далі Вім Хімстра (провідний партнер проекту BIOGOV) поділився прикладами вдосконаленого управління та підтримки зацікавлених сторін у проектах біорізноманіття. Після цього Жерар Бота Кабу (провідний партнер проекту BID-REX) наголосив на важливості зв’язку даних про біорізноманіття та процесів прийняття рішень щодо збереження.
Сесія завершилась інтерактивною панельною дискусією. Спікери поділились досвідом та продемонстрували шляхи вдосконалення управління, досягнення широкої підтримки зацікавлених сторін та сприяння партнерству між різними зацікавленими сторонами на регіональному рівні.
Далі буде…

This entry was posted in Європейська інтеграція, Екологія, Події. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий