Бібліотеки Миколаївщини отримали комп’ютери завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта

Міністерство цифрової трансформації завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта комп’ютеризує бібліотеки в областях за сприяння ВГО Українська бібліотечна асоціація. Комп‘ютерну техніку вже передано сільським бібліотекам Миколаївщини. Офіційний захід відбувся 20 жовтня в Капустинській сільській бібліотеці Вітовської центральної бібліотечної системи Вітовського району Миколаївської області.

Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation.

У рамках проєкту наступними комп’ютери отримають бібліотеки Закарпатської та Львівської областей.

Загалом завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта бібліотекам передадуть 5000 комп’ютерів.

Для чого це потрібно людям?

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти, які стануть популярною і корисною локацією для місцевих мешканців. «Ми заручилися підтримкою партнерів для впровадження проєкту в національному масштабі. В тому числі завдяки цій ініціативі, мільйони українців безкоштовно навчатимуться цифрової грамотності», — наголосила Валерія Іонан.

У сучасному світі вже неможливо знаходитись осторонь від цифрових технологій. Перед українцями стоять нові виклики і вони мають опановувати нові знання, навіть, якщо це важко та потребує зусиль. Бібліотеки є саме тим публічним простором, де людям буде зручно користуватись комп’ютерами безкоштовно, – відмічає генеральний директор директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента Вероніка Селега. Таким чином люди отримають можливість опанувати програму для навчання, роботи і розваг.

Для чого це потрібно бібліотекам?

Важливо, що проєкт «Дія.Цифрова освіта» дає змогу розвиватись не тільки громадянам, але й бібліотекам, які отримують комп’ютери.

Це новий рівень для роботи бібліотек, – вважає виконувач функції голови Миколаївської ОДА Тетяна Стахевич.

Зокрема, бібліотеки отримують змогу оцифрувати архівні фонди та завжди залишатися актуальними для читачів. “Можливість стати хабом для отримання цифрових знань – поштовх для розвитку бібліотеки”, – каже Маріанна Ковеня, куратор проєктів фонду Favorit Foundation, який подарував комп’ютери.

Ще одна можливість для бібліотек – створення коворкінг-центру. Працюючи за комп’ютерами у затишних залах бібліотек, відвідувачі зможуть зосередитись на навчанні чи роботі. За словами Ганни Замазєєвої, голови правління ВАФК, регіонального партнера Центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Миколаєві, сучасна бібліотека так чи інакше все більше опирається на інформаційні технології — від допомоги у пошуку загальної чи наукової інформації до використання зовнішніх електронних баз даних.

Для чого це потрібно громадам?

Комп’ютеризація сільських бібліотек дає поштовх й розвитку громад, де вони розташовані. Президент ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй наголошує, що цей проєкт є гарним прикладом взаємодії бізнесу, влади, громадянського суспільства і бібліотек. Оксана Бруй вважає, що комп’ютери, які сьогодні передано до бібліотек ОТГ та сільських бібліотек, стануть початком великих змін для кожної з цих бібліотек. Вони спонукатимуть і бібліотекарів, і місцеву владу розвивати свої бібліотеки і спроможності своїх громад.

Голова правління Асоціації розвитку туризму Фазиль Аскеров заявив, що передача комп’ютерів до сільських бібліотек — це підтримка вітчизняного бізнесу та державних програм у сфері цифровізації.

За матеріалами

https://thedigital.gov.ua/news/mintsifri-biblioteki-mikolaivshchini-vidteper-kompyuterizovani

Українська бібліотечна асоціація
Адміністративна координаторка виконавчого офісу
Вікторія Польова
тел.: (044) 383-14-32
e-mail: info@ula.org.ua

http://www.ula.org.ua

This entry was posted in Актуально, Новини. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий