На шляху до сталого розвитку. Як ПРООН заохочує українців до змін

Джерело: https://www.prostir.ua/?focus=na-shlyahu-do-staloho-rozvytku-yak-proon-zaohochuje-ukrajintsiv-do-zmin-2

Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні у партнерстві з Німецьким агентством розвитку GIZ реалізує амбітний проєкт на підтримку сталого розвитку в України шляхом підвищення обізнаності державних службовців, бізнес-спільноти та громадських лідерів. Його мета – допомогти кожному з нас усвідомити власну відповідальність за побудову сталого майбутнього і надати орієнтири, як цього досягти.

В межах проєкту розроблено три онлайн-курси зі сталого розвитку. Катерина Приходько, менеджер проєкту «Онлайн-освіта задля сталого розвитку», розповіла в інтерв’ю для «Громадського Простору» про старт проєкту, роль ПРООН у досягненні Порядку денного 2030 і виклики сьогодення…

courses

– Пані Катерино, чому сьогодні увага прикута саме до сталого розвитку?

У 2015 році всі 193 держави-члени ООН, у тому числі – Україна, затвердили Порядок денний до 2030 року та 17 Цілей сталого розвитку (ЦСР) – 15-річний план дій для людей, планети та процвітання. Проте через п’ять років світова спільнота усвідомила, що досягнутого прогресу замало, а час спливає. Отже Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у 2020 році дав старт Десятиліттю дій для досягнення ЦСР та закликав усіх докласти зусиль задля того, щоб передати наступним поколінням комфортний та справедливий світ.

Однак сьогодні світ стикається з найважчим соціальним та економічним потрясінням за останні десятиліття. Вплив пандемії COVID-19 не просто завдав удару по економіці, він виявив нерівність і підірвав прогрес розвитку на роки. Утім через пандемію ми ще раз переконалися, що світ, який ґрунтується на ЦСР, буде набагато стійкішим до потрясінь та криз, на кшталт сьогоднішній.

– Тобто, чи можна казати, що роль ПРООН полягає у тому, щоб допомогти досягти цих цілей?

Так. Як провідна агенція з розвитку, ПРООН через усі свої програми та проєкти підтримує Україну в досягненні ЦСР, у тому числі шляхом створення підстав для взаємодії між урядами, агентствами-партнерами, приватним сектором, громадянським суспільством та усіма, хто готовий підтримати реалізацію цілей. Наша роль полягає у забезпеченні впровадження ЦСР шляхом визначення національних цілей та їх досягнення. Консолідовані зусилля на глобальному рівні неможливі без належних дій на національному та місцевому рівнях. Важливо мислити глобально та діяти локально.

Вся стаття : https://www.prostir.ua/?focus=na-shlyahu-do-staloho-rozvytku-yak-proon-zaohochuje-ukrajintsiv-do-zmin-2

This entry was posted in Навчання та розвиток, Поточні конкурси. Bookmark the permalink.

Оставить комментарий