Фактори, що впливають на довкілля, – як їх зробити позитивними? ХIIІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків» Частина І.

які провели Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького, бібліотека-філіал №2 ЦБС для дорослих м. Миколаєва під патронатом Миколаївського міського голови за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Тема Читань-2020:Сучасні напрямки екологічного розвитку Миколаєва та інших населених пунктів України: традиції, інновації, перспективи.

Тут наведено одну з доповідей в трех частинах.
Фактори, що впливають на довкілля, – як їх зробити позитивними?
Захист довкілля стосується кожного

Частина І. Було би наївно, а може, навіть зухвало сподіватись, що людина, навіть велика, може змінити світ, а з іншого боку, якщо не казати яким ми хочемо бачити світ, то хто тоді буде знати, яким його будувати.

Тому я вбачаю свою скромну місію у тому, аби нагадати деякі аспекти захисту довкілля, бо, як виявилося, наша планета не така вже й велика і дуже вразлива і, оскільки всі залежать від якості довкілля, то і його захистом може перейматися кожен. Скоріше, я скажу очевидне, але ж і при наступі пандемії доводилося нагадувати людям очевидні речі.
А вплинути на захист довкілля може майже кожна людина, перетворивши негативні фактори на можливості.

Я пропоную подивитися на фактори впливу на довкілля в розрізі його масштабу (цей поділ можна вважати умовним і тому щось із цього можна віднести до ін.категоріїї, ніж запропоновано):

Масштабний вплив – розробка, видобуток копалин, енергозатратні будівництва, випробування (в тч. числі військові, космічні), війни.
Великий вплив – необережне поводження з шкідливими речовинами, незбалансоване сільське господарство, в т.числі відходи тваринництва, вирубка лісів.
Середній вплив – транспорт – розвиток автомобілебудування з двигунами внутріш згорання.
Споживчий вплив – побут, домогосподарства, кожноденне споживання, накопичення, відсутність переробки сміття.

Хоча масштабні і великі впливи викликають значні зміни в навколишньому середовищі і кліматі, як пересічні споживачі ми можемо мало що зробити суттєвого аби припинити ці шкідливі впливі, хіба що взивати до сумління і свідомості тих, хто володіє і розвиває масштабну забруднюючу промисловість і діяльність загалом.

Тому зупинимося на споживчому впливі. Про пластикові вироби – пакети, пляшки, одноразовий посуд нагадаю, що насправді без багатьох з цих виробів можна обійтися, хоча не повністю відмовитися, бо це зручно, а деякі можна використовувати не один раз, і таким чином зменшити кількість цих виробів в обороті, а ті що вже йдуть у сміття, навчитися переробляти для використання в якості сировини.

Ще виникла велика проблема: утилізація побутової техніки, в т. числі компьютерної, нові покоління якої все прибувають, і прибувають, тому настав час замислитися і знайти рішення. Чудовий приклад м. Києва, де зорганізували пересувні пункти прийому такої техніки: для зручності городян такі пункти розташовуються в певних локаціях, які потім можна змінити, цю інформацію і розклад роботи повідомити в Інтернеті.

Японія, яка виробляє багато сміття навчилася використовувати його навіть в якості будматеріалів – на брикетах спресованого пакувального матеріалу у них виростають індустріальні майданчики! Не скажу, що саме приклад Японії варто запозичувати, адже вони зайшли вже так далеко вперед у майбутнє, що, схоже, природнього, особливо в містах, залишається все менше і менще, від чого самі ж і потерпають.

Далі буде Частина ІІ, Частина ІІІ

This entry was posted in Екологія, Події and tagged , , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий