У Миколаєві Карла Лібкнехта замінять на Миколу Аркаса?

Джерело статті: Голос України

http://golosukraine.com/publication/kultura/parent/u-mikolayevi-karla-libknehta-zaminyat-na-mikolu-ar/

“Микола Аркас в інтер’єрі часу” – таку назву мав вечір пам’яті, який влаштували до 160-річчя видатного громадського діяча, композитора та історика.

Микола Аркас був греком за походженням. Він створив безсмертний музичний шедевр – оперу “Катерина”, написав і видав власним коштом “Історію України-Руси”, відкрив народну школу з українською мовою навчання, заснував та очолив товариство “Просвіта” в Миколаєві.

Для влади 7 січня – день народження Миколи Аркаса – цього року минуло непоміченим, якщо не брати до уваги те, що десь на лютий планується офіційна церемонія нагородження нових лауреатів премії на його честь.

Вечір пам’яті організувала науково-педагогічна бібліотека. Лунали виступи відомих миколаївців, що досліджують його спадщину, відбулися презентації рідкісних документів із фондів Державного архіву області, фотовиставка “Рід Аркасів у пам’ятках культури міста”.

Директор бібліотеки Тетяна Роскіна та кандидат філологічних наук, доцент, докторант Переяслав-Хмельницького педуніверситету імені Г. Сковороди Тарас Кремінь передбачили в програмі заходу незабутні хвилини “живої” музики. Зокрема, Ольга Дідусенко – лауреат Міжнародної премії вокалістів імені Миколи Глинки, виконала вокальну партію Катерини з опери Аркаса.

На вечорі прийняли Звернення про підтримку популяризації його імені. Ініційовано перейменування вулиці Карла Лібкнехта на Аркасівську, створення будинку-музею його родини, реставрацію наявного монумента та спорудження пам’ятника, надання обласній премії імені Миколи Аркаса статусу Всеукраїнської.

Олександра Ментель










Ведучіми та організаторами зустрічі стали:Роскіна Т.І. – директор науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва,
Кремінь Т.Д. – кандидат філологічних наук, доцент, докторант Переяслав-Хмельницького педуніверситету імені Г. Сковороди.

Ось що говорили учасники вечора пам”яті Миколи Аркаса::

Керівник оркестру «Арс-Нова»– О. Кухаренко
Кожна людина має в житті свою справу. У М. Аркаса їх було 3, крім того зібрання українських народних історичних пісень, відкриття українських шкіл – що вже являє приклад громадянської мужності. Як музикантам, нам цікава постать М. Аркаса, як аматора.
Кожна людина має спитати себе: а в чому моя справжня справа?

Кремінь Д.Д. – лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, обласної премії імені Миколи Аркаса, голова обласної організації НСПУ
М. Аркасу боліло те, що українська мова була заборонена. Шкода, що зараз набуток Миколи Аркаса не затребувано.
Я люблю Моцарта, в оригіналі читаю Гете, але своєї культури забувати не можна.

Петренко О.М. – кандидат мистецтвознавства, доцент МНУ ім. В.О. Сухомлинського
„Катерина” – опера лірико-побутова, з гендерною проблематикою, вперше прозвучала у Москві.
Людина, яка ніколи не мала музичної освіти, створила класичний музичний твір.
Наше відношення до цієї опери – це індикатор нашого суспільства. Покоївка М. Аркаса спалила 2 мішки нот.
Ця опера- музичний міф нашого міста. Микоалївський музично-драматичний театр отримав звання „Академічний” завдяки цій опері.

Марцінковський І.Б. – кандидат медичних наук, голова правління обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Т.Г. Шевченка.
Етнографічні роботи М. Аркаса були втрачені. Але у Миколи Аркаса, крім вже названих справ, була ще одна – лісівництво. Ще досі (слава Богу (авт) ) біля Христофорівки шумить ліс.
М. Аркас, як людина культурна, інтелігентна, вивчав історію свого краю, займався археологією.

Ось ще думки, які висловлювали гості заходу:
Збереження експонатів в селі Христофорівка під питанням, а там експонати навіть цінніші. ніж обласні.
Премія ім. Миколи Аркаса вишла за межі Миколаєва.
Для Миколаївщини постать Миколи Аркаса є такою ж глибою, як Т. Шевченко для України.

Крикалова І.В. – гол. спеціаліст Державного архіву Миколаївської області.
Миколаїв може пишатися тим, що до такого, на той час провінційного міста, листували видатні діячі, це завдіки дружньому листуванню М. Аркаса.
Зараз сайт державного архіва Миколаївської области проводить онлайн документальну виставку «До 160-річчя від дня народження М.М.Аркаса, історика, етнографа, композитора, громадського діяча, уродженця Миколаєва».

Кіпіані В.Т. – редактор сайту «Історична правда», Заслужений журналіст України.
Микола Аркас- грек за походженням, але з українською душею. Ця постать має бути увіковічнена, в образі міста має бути це ім”я.
Микоалївська область – єдина серед інших областей України, яка на конкурс великих українців не запропонувала свого представника, але це міг би бути саме Микола Аркас.

Аркасівські читання були започатковані студентською ініцітивою. Але були і пропозиції перейменування Миколаївського педагогічного інституту замість Белінського в ім”я Миколи Аркаса, бо не припустимо. аби такий ВНЗ носив ім”я українофоба, який ненавидів і зневажав навіть Т. Шевченка. Були навіть прийняті офіційні рішення щодо такого перейменування декількома кафедрами, але ці офіційні рішення так і не набули юридичної сили. Ім”я Белинського було знято з педагогічного інституту, а згодом він був перейменований в
Миколаївський національний університет ім.В.О.Сухомлинського.
Безпосередню участь у процесі цього перейменування брав саме В. Кіпіані.

Бережний С.В. – директор Першої української гімназії ім. М. Аркаса, лауреат премії імені Миколи Аркаса.
Єдиному освітньому закладу – саме Першій українській гімназії з українською мовою навчання – було присвоєно ім”я Миколи Аркаса на Державному рівні. Микола Аркас створював українські школи на півдні України.

Траспов Л.Ф. – яхтсмен, краєзнавець, видавець
Крім інших захоплень, М. Аркас був яхтсменом, командором Миколаїського яхтклубу. У 1830 р. він придбав одну із самих коштовних класних, швидкісних яхт, яка була побудована в Англії. З часом після сімейних драм М. Аркас позбувся цієї яхти, та придбав собі невеличку яхту для особистого користування.

Губська Т.М. – ст. наук. співробітник Миколаївського краєзнавчого музею
Потрібно зберігати рід Аркасів в пам’ятках культури міста – і зберігати, і відновлювати, бо ми водимо туристів вулицями міста. Ми ж маємо їм щось показувати
Взагалі потрібно ретельніше підходити до збереження історії, в такому її пам”ятному місті, як Некрополь Миколаєва.
Є у нас така важлива вулиця – проспект Леніна, а чи не настав час перейменувати його в Аркасівський?
До речі цю пропозицію Т. Губської підтримано, і вона знайшла відображення у Зверненні ЗВЕРНЕННЯ ДО МИКОЛАЇВЦІВ З НАГОДИ 160-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ МИКОЛИ АРКАСА. Учасники заходу підтримали ідею, що вулиця Миколи Аркаса має бути обов”язково десь у центрі міста, а не на периферії, це могла би бути і вулиця К. Лібкнехта.

ЗВЕРНЕННЯ ДО МИКОЛАЇВЦІВ
З НАГОДИ 160-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ МИКОЛИ АРКАСА

This entry was posted in Події and tagged , . Bookmark the permalink.

Оставить комментарий